Mennyire éri meg kreatívnak lenni, ha önéletrajzírásra adjuk a fejünket?

with Nincs hozzászólás

Egy ideje új divathullám indult el az önéletrajzírás gyakorlatában, és egyre másra jelennek meg a HR-es asztalán a kreatív CV-k. Ám az éremnek két oldala van, hiszen akad olyan cég, ahol örülnek egy ilyen típusú önéletrajznak, és van, ahol egyenesen a kukában landol. Nézzük, Önnek érdemes-e ilyet írnia, és ha igen, milyen módon teheti még hatásosabbá.

 

A kreatív önéletrajz ötletes és egyedi önéletrajz forma, színes grafikai elemekkel teletűzdelve. Rendhagyó és stílusos, mellyel megcsillogtathatjuk a kreativitásunkat. Játszhatunk a formákkal, színekkel, képekkel, sőt, még a papír minőségével is.

A kérdés már csak az, megéri-e ez nekünk?

Elsőként hadd szögezzük le: A grafikai önéletrajzok nem alkalmasak ahhoz, hogy bárhová jelentkezzünk velük, hiszen csak bizonyos szakterületek állásainak megpályázásban lehet valódi sikerük. Éppen ezért, legyen óvatos: szépen megszerkesztett kreatív CV-je egyáltalán nem biztos, hogy előnyére fog kitűnni az önéletrajzok tömegéből. Ha rossz helyre küldi, egykönnyen kiesik a rostán.

Mikor ne kezdjen neki egy kreatív önéletrajz írásának?

Akkor semmiképp, ha a megpályázandó pozíciónál kiemelik, hogy pontosan milyen típusú anyagot várnak, és ez bizony nem a kreatív CV. A konzervatív szakmák esetében sem logikus megoldás. Mindig alkalmazkodjon a pályázati kiírás felépítéséhez, elvárásaihoz, a különcködés ilyenkor nem kecsegtet előnnyel! Szabja önéletrajzát a megpályázandó pozícióra!

Olyan munkakörök esetében, ahol a pontosság, a fegyelem, az utasítások követése, az előírások betartása a legfontosabb – például pénzügyi elemző, könyvelő -, ott nem a legszerencsésebb választás egy kreatív önéletrajz.

Amit jó, ha tud

Hiába dolgozik sokat a grafikus megjelenésű önéletrajzán, és küldi be egy álláspályázatra a legnagyobb remények kíséretében, ha a cégnél a szűréshez alkalmazott, keresőmotorokhoz hasonló szoftver egyszerűen nem látja azt. Ezek a programok a cég számára fontos kulcsszavak, kifejezések keresésén alapulnak. Tehát, ha nem indokolt, ne vesződjön a kreatív CV elkészítésével.

Csak néhány példa:

  • Ha a nyelvtudásunkat egy adott ország zászlajával jelöljük, a kereső nem fogja látni, hogy milyen nyelvtudásunk van, hiszen nem fogja találni a kulcsszót.
  • Logókkal jelölné az Ön által ismert szoftvereket? Ne tegye, mert egyrészt, nem biztos, hogy a köztudatban vannak, másrészt, a keresőszoftver ebben az esetben is „vak” a logókra.
  • Ugyanígy kerülje a diagramokat is.
  • Óva intjük a hasábos elrendezésben, vagy ferdén és függőlegesen írt szavak használatától is, ugyanis a keresőszoftver hagyományos stílusban, fentről lefelé, balról jobbra olvas.

infografikus önéletrajz

Amikor nyerő lehet egy kreatív önéletrajz: például egy fiatalos, lendületes, innovatív informatikai cégnél, és kreatív (marketinges, grafikus) munkaköröknél, mert bizonyíthatja vele rátermettségét.
Akkor, ha illik önhöz. Ha kreatív munkakörre pályázik, és személyes megjelenés során is kellően laza és kreatív. Ha ön alapvetően nem ilyen ember, csalódást fog okozni az interjún.

Ami semmiképp se hiányozhat az önéletrajzából

A tartalom! Legyen ez az első, és inkább faragjon le a grafikából, de az semmiképp se menjen a tartalom rovására. Lehet gyönyörű szép, de ha nem informatív, fabatkát sem ér vele a munkaerőpiacon. Írjon benne szaktudásáról, szakmai múltjáról, eredményeiről, és tegye mindezt kitűnő helyesírással, jól megfogalmazva, informatív, igényes és áttekinthető formában!

Túl szokatlan a grafika és újszerű az elrendezés? Ha ilyen önéletrajzzal találkozik a HR-es, nehezebben tudja feldolgozni az információt, így lehet, hogy elkerüli a figyelmét néhány fontos adat. Ne kockáztasson!

Még nem sok helyen készek a befogadására

Azt is meg kell jegyezzük, hogy a kreatív, infografikus, videó önéletrajzok befogadási gyakorlata még nem igazán elterjedt a magyar cégkultúrákban, nem elég nyitottak rá. Ez valószínűleg pár évig még így is marad. Így a hagyományosabb, például az amerikai típusú önéletrajzzal mehet a legbiztosabbra! Ne aggódjon, ha szükség van rá, a szakmai tudását akár egy felvételi feladat keretében is bebizonyíthatja! Gondoljon arra, hogy most az a legfontosabb, mit vár el a munkáltató, nem pedig az, hogy ön szerint milyen önéletrajz mutatna jól a jelentkezésében.

A gyakorlott HR-es mindössze 10 másodperc alatt dönt pályázata sorsáról!

Ne bukjon el rosszul megírt önéletrajza miatt, bízza ránk a megírását!

Szakembereinkkel karöltve igény szerint frissítjük, szerkesztjük, kiegészítjük, javítjuk, véleményezzük, de idegen nyelvű megírását is örömmel vállaljuk! Igaz, kreatív önéletrajz írását nem vállaljuk, de ne bánja, hiszen a legtöbb helyen nincs létjogosultsága!

Nálunk nincsenek sablonok, HR tanácsadónkkal Önre, és a megpályázandó pozícióra szabjuk az önéletrajzát! Igény esetén vállaljuk egész álláspályázata gondozását, sőt, még a motivációs levelét is megírjuk! Bízzon bennünk, jól ismerjük a magyarországi és külföldi munkaerő-piaci elvárásokat.

Önéletrajzokkal kapcsolatos szolgáltatásunkról több információt, és ajánlatkérési lehetőséget ide kattintva talál!

Share Button

Ha tetszett, oszd meg!

Comments are closed.