Így találhatja meg a legjobb munkaerőt könnyedén!

with Nincs hozzászólás

A jó munkaerő nagy kincs, csak egy probléma van vele: nehéz megtalálni. Ha a cégen belül senki sem vállalja az adott pozíciót, ha már körbeérdeklődték az ismerősi kört, de nem jártak sikerrel, nincs mese, meg kell kezdeni a toborzást. Fogadja meg tippjeinket, hogy Önnek minél előbb sikerüljön!

 

Hirdetésfeladás pipa, interjúzók behívása pipa?

Akkor jól fognak jönni az alábbi tanácsok, melyek már az interjún felvetődő dilemmákat tárgyalják ki.

Jó kommunikációs képességekkel rendelkezik a jelölt? Na és?

Kérjük, ne essen hanyatt tőle, ha például a jövőbeni programozója vagy informatikusa nagyon jó kommunikációs képességekkel bír. Vizsgálja meg inkább a szakmai tudását, ugyanis arra nagyobb szüksége lesz mindkettejüknek. Persze az sem jó, ha a jelöltnek súlyos kommunikációs problémái vannak.

Sajnálatból? Soha!

Soha ne kövesse el azt a hibát, hogy a toborzás végén szánalomból vesz fel valakit. Mennyi bért, járulékot ér ez meg önnek?

Sajnos, hiába segít a pályázón anyagilag, ha a szakmai feladatok nem lesznek jól elvégezve, hamarosan meg kell majd válnia tőle. A hiú remények összetörésénél pedig nincs is fájdalmasabb…

Ne húzza az időt felesleges kérdések feltevésével!

Kivéve, ha sablonválaszokat szeretne hallani. Ugyanis arra a kérdésre, hogy milyen munkát keres, az emberek többsége a fejlődési lehetőségeket, a jó fizetést és a jó munkahelyi közösséget fogja említeni.

Ugyanígy jobban jár, ha nem érdeklődik a pályázó jó és rossz tulajdonságairól, és nem veti alá szegényt pszichológiai teszteknek sem. A pályázó tulajdonságait ugyanis önnek kell felmérnie, a tesztek pedig kijátszhatóak és nem elég alaposak.

Faggassa az előző munkáiról!

Tegyen fel konkrét kérdéseket! Meséltesse például a projektjeiről, a feladatairól. Figyelje, milyen szakmaisággal és lelkesedéssel osztja meg önnel a tapasztalatait. Mindkettőre nagy szüksége lesz a jövőben.

Végeztessen vele próbamunkát!

A legtöbb munkakörnél ezt meg lehet oldani, és megspórolhat vele egy csomó kört a kiválasztás során. A teljesen alkalmatlanok ugyanis már ezen a rostán kihullanak, és nem kell végigszenvednie velük még egy próbanapot is.

munkerő kiválasztás

Számít a szimpátia

Aki azt mondja, hogy nem, az hazudik. Az új munkaerő nem csak egy erőforrás lesz, hanem a munkaközösség tagja is, ezért nem mindegy, mennyire illik bele.

Ha nem tud dönteni, azok is hallgassák meg a pályázót, akikkel dolgozni fog, beszéljék meg a benyomásaikat és döntsenek együtt.

Legyen őszinte a céggel kapcsolatban

Nincs értelme elszakadni a realitás talajától, fontos, hogy a jelölt tisztán lásson.

Térképezze fel a jelölt probléma megoldási képességét!

A legjobb munkaerő megtalálása rengeteg stresszel jár. Ne fokozza hát a bonyodalmakat azzal, hogy probléma-centrikus embert vesz fel! Ez a jelölt pesszimista, lehangolt, feszült, már az interjún is. Ne tévessze meg a komolysága! Ha mégis bedől neki, kis termelékenységgel fogja megjutalmazni, és még arra is képes, hogy kibeszélje önt a háta mögött. Jobb óvakodni tőle.

Keressen inkább megoldás-centrikus munkaerőt, aki vidáman, optimistán áll az élethez. Rá biztosan számíthat majd a feladatok elvégzésében, hiszen a probléma-centrikus munkaerővel szemben ő nem ráteszi, hanem leveszi a válláról a terhet.

Kutasson infók után!

Nem kell egy Sherlock Holmes-nak lennie ahhoz, hogy megnézze, milyen szakmai múlttal dicsekedhet a jelölt, és hogy milyen vélemény alakult ki eddig róla.

Fontos a próbaidő

Már csak azért is, hogy a csapat, kiegészülve az új munkatárssal, megismerje egymást, és csökkenjen a döntés kockázata. A lényeg, hogy a kiválasztás végén mindenki elégedett legyen.

 

Egyszerűen nincs ideje megtalálni az új munkaerőt? Még egy hirdetést sem adott fel? Se tapasztalata, se ideje, se embere a kiválasztási folyamat elvégzéséhez?

Bízza hozzáértőkre, és vezesse a céget! Kezeljük, szűrjük az önéletrajzokat, lebonyolítjuk az állásinterjúkat, értékeljük őket, és bemutatjuk önnek a jelölteket.

Mit szeretne, ránk bízza a toborzás teljes folyamatát vagy csak egy-egy részfeladat terhétől válna meg? Ha szeretné, még az álláshirdetést is megírjuk és feladjuk, valamint elvégezzük a telefonos előszűrést is!

Kérje ajánlatunkat, hogy minél hamarabb rátalálhasson a tökéletes munkaerőre!

Share Button

Ha tetszett, oszd meg!

Comments are closed.