Amikor az önéletrajz dönt a továbbjutásról

with Nincs hozzászólás

„Márpedig önéletrajz, az kell. Sőt, nézd csak Anna, még motivációs levelet is kérnek!” – mondja a férj a feleségnek. „Írtál már Te olyat valaha? Persze, tudom, hogy meg tudod csinálni, nem azért kérdeztem. De mégis…”.

Főhősünk pedig buzgón nekikezd a kidolgozásnak, ámbár, emberemlékezet óta nem írt még csak hasonlót sem. Évek óta jól elvolt a cégnél, de új vizekre vágyik. Azóta pedig hogy megváltoztak az álláskeresés követelményei! Ahogyan munkatapasztalatát bizonyítandó egyre csak rója a sorokat, kezd elbizonytalanodni.

„Mi van, ha nem sikerül jól megírni? Hisz olyan sok múlik rajta…”

Hasonlóan érez?

Lehet, hogy friss „húsként” érkezvén a munkaerőpiacra még nem igazán írt önéletrajzot, maximum egy tantárgyi gyakorlat keretében, de ezt is csak úgy összecsapta, hiszen volt még dolga éppen elég.

Megértjük, ha hirtelen azt sem tudja, kitől kérjen tanácsot. Persze, a Google „mindenható” barátként próbál a segítségére sietni, de a sok-sok, egymástól olykor merőben eltérő tanács, és letöltött önéletrajz minta egyáltalán nem szolgál biztos támpontként.

Tegye a szívére a kezét: Önt sosem érdekelte, hogy milyen a tuti befutó önéletrajz? Az, ami láttán tárt karokkal várják az interjún?

Valójában mindenki szeretné tudni, hogy az általa megpályázott állásra milyen típusú önéletrajzzal van több esélye.

Szedje pontokba a tapasztalatait? Avagy fejtse inkább ki részletesen? Amerikai típusú, kronologikus, európai… nagy a választék, de melyikre essen a választása? Mosolyogjon az igazolványképen, vagy inkább vegye üzletiesre a figurát? Csak a releváns tapasztalatokat írja bele, vagy minden mást is? Hogy legyen?

Fogalma sincs, hogy kezdjen neki? Az elküldésére vonatkozó tippeket és praktikákat sem ismeri? Nem jó ómen…

Akkor sem biztos, hogy könnyű dolga van, ha már kijött az álláskeresési gyakorlatból. Azóta, mióta utoljára jelentkezett, nagyot fordult a világ, és az akkor nyerő önéletrajzát azon nyomban vágná a kukába a HR-es.

Így könnyű lecsúszni a hőn vágyott álomállásról.

Igen, sajnos sok esetben hiába a szép önéletrajz, és a sok tapasztalat, ha azt nem tálalja megfelelően, már csak integetni tud a lekésett hajó után.

Gyorsan kezdjen el gyanakodni, ha már a sokadik állásinterjúra sem hívják be…

Lehet, hogy az önéletrajza nem elég figyelemfelkeltő, egyedi, személyre szabott?

Vagy vegyük például a helyesírást. Magyarul még csak elboldogul, de idegen nyelven fogalma sincs, mik a bevett önéletrajzírási sémák?

Különben is, csak szóban kell majd használnia a nyelvet, az pedig már prímán megy. De ez az önéletrajzosdi mégis alaposan kifog magán…

Aztán van az az élethelyzet, amikor egyszerűen nincs ideje az önéletrajz és motivációs levél írásával vesződni. Lefoglalhatják a gyerekek, a költözés, egy hosszabb betegség, vagy egyszerűen már csak hullafáradt estére, és inkább pihenne.

Sajnos azonban, ha nem pályázik, nem fog az ölébe hullani egyetlen jó ajánlatocska sem. Pedig egyáltalán nem az a terve, hogy elszalassza álmai munkáját. Sőt, inkább büszkén szeretné mutogatni azt.

Égetően szüksége van új állásra, sürgeti az idő. Tudja, hogy az adott cég, ahova jelentkezik, igen népszerű, így biztosan nehéz lesz kitűnni a tömegből. Viszont nem szeretne az a bizonyos tű lenni a szénakazalban.

A javaslatunk: bízza profikra az álláspályázatát, nyűgözze le a leendő munkáltatóit!

Lehet pályakezdő, kisgyermekes anyuka, öreg motoros, ha nincs ideje, lehetősége, türelme pályázni, növelje az esélyeit az e-works önéletrajzírási segítségének igénybevételével!

Többéves tapasztalatunk bevetésével biztos lehet benne, hogy figyelemfelkeltő pályázatot készítünk Önnek!

Akkor is megkereshet bennünket, ha csak korrektúráztatni, frissíteni szeretné a pályázati anyagát, vagy egy gyors fordításra lenne szüksége.

Már alig várjuk a jó hírt, melyben arról értesít bennünket, hogy megkapta az állást!

Kérjen tőlünk ajánlatot itt!

Share Button

Ha tetszett, oszd meg!

Comments are closed.