Amikor nem jut egyről a kettőre: Mi lehet a gond, ha nem kapja meg az álomállást?

with Nincs hozzászólás

Ember legyen a talpán, aki képes eligazodni az álláskeresés útvesztőjében. A munkakörök egyre komplexebbek, az álláskeresés fázisa így bonyolultabb, és sok időt vesz igénybe. Önéletrajzírás, interjúkra járás, végestelen-végig. Bárhogy is próbálkozik azonban, mégsem ér célba. Mi lehet a gond?

 

Pedig tényleg mindent megpróbált már.

Először is, tökéletesen tisztában van a képességeivel, és a tudásával. Tudja, mit tett le az asztalra eddig, ismeri az erősségeit, a gyengeségeit, és mindezt próbálja is megfelelően kommunikálni. Meg van róla győződve, hogy a meghirdetett állást Önre szabták. Persze, biztos ami biztos alapon több helyre is beadja az önéletrajzát, hiszen nagy a szórás, és nem biztos, hogy a személyzetis kolléga rábólint a pályázatára.

Szerencsére egy csomó helyre behívják interjúra, és egyre könnyebben veszi az akadályokat. Mégsem csörög a telefon a megadott határidőn belül. Hiába vár türelmesen, hátha csak húzódik a felvételi folyamat, a készülék süket. Aztán, összeszedve minden bátorságát, személyesen érdeklődik sorsa iránt. „Már betöltötték az állást, nem Önre esett a választásunk.” – hangzik a túloldalon.

Csalódottság. Nincs is ennél keserűbb érzés.
De hol vétett hibát álláskeresése során?

Az állásinterjúra bizakodva ment. Igaz, előtte hosszasan gondolkodott arról, hogy vajon az egyéniségéhez, és a szituációhoz illően öltözött-e fel, de végül kikötött egy ruhaszettnél. Ugyan az interjúztatók konzervatívabban voltak öltözve, de megpróbálta leplezni a zavarát. Egy gond van csak, ha kényelmetlenül érzi magát, folyton elvörösödik.

Aztán ott voltak azok a zavarba ejtő kérdések!

Amikor arról faggatták, hogy az előző helyén miért mondott fel, hirtelen nem is tudta mit válaszoljon, és először lesütötte a szemét. Lehet, azt hitték, hogy kamuzik, amikor azt állította, hogy nagyobb kihívásokra vágyik? Vagy talán azt gondolják, hogy nem jó munkaerő, és csak úgy simán lapátra tették? Nos, nem lehet tudni…

Aztán persze már akkor nagyot nézett, amikor rájött, hogy csoportos interjúra hívták. Becsapva érezte magát, és leült egy hátsó székre. Tömegben képtelen érvényesülni. Emlékszik? A legrosszabb az volt, amikor megkérdezték, vannak-e kérdései, de nem jutott eszébe egyetlen épkézláb mondatocska sem. De legalább mosolyogva köszönt el!

Persze, önmagát okolja. Az a fránya önmarketing!

Ne aggódjon! Azt, hogy valaki jól el tudja magát adni, tanulni kell. Az önmenedzselés nem megy mindenkinek, kemény munka az elsajátítása.

A legjobb, ha végigjátssza magában az interjú eseményeit attól kezdve, hogy az öltözőszekrénynél áll tanácstalanul, egészen odáig, hogy becsukja maga mögött a HR-iroda ajtaját.

Gondolja át a lehetséges váratlan eseményeket is! Készüljön fel a legarcpirongatóbb interjúkérdésekre! Gyakoroljon a tükör előtt! Vizsgálja meg a mimikáját, a reakcióit.

Az interjúztatói valóban azt a határozott, felkészült jelentkezőt látják, akinek Ön szeretne látszani?

Mi történik akkor, ha be sem hívják?

Ki tudja, lehet, hogy képességeihez mérten túl alacsonyra, vagy magasra tette a mércét. De az is előfordulhat, hogy az önéletrajza kesze-kusza, vagy pedig helyesírási hibákkal teletűzdelt? Esetleg kifelejtett belőle néhány fontos dolgot, vagy elfelejtette csatolni a kért dokumentumokat? Nem oldotta meg a próbafeladatot?

Vizsgálja meg alaposan a jelentkezési feltételeket, mielőtt elküldi a pályázatát. A kísérőlevél írását is vegye komolyan, ugyanis megpecsételheti vele a sorsát.

Egyáltalán jó állásra jelentkezett?

Lehet, hogy hiába tölti az idejét az interjúkra való járogatással, ha már előzetesen rosszul lövi be az Önhöz illő álomállást. Hiába bizonygatja ugyanis a felvételiztető kollégáknak, hogy imád emberekkel foglalkozni, ha előttük is alig mer megszólalni, és látszik, hogy nem igazán kommunikatív egyéniség.

A HR-esek jó emberismerők, ki fog hullani a rostán. Éppen ezért csak ritkán vesznek fel egy kreatív emberkét aktatologatónak, tudják, hogy hamarosan felmondana.

Az álláskeresés olyan bonyolult!

Főleg, ha még mindig dolgozik valahol. Így otthon kell időt szakítania az állások szűrésére, a pályázásra, és sok-sok óra vesz kárba, amit mással is eltölthetne. Arról nem is beszélve, hogy van mit javítania a munkakeresés hatékonyságán, hiszen még mindig nincs (másik) állása. A hatékonyság pedig akkor is irtó fontos, ha nincs más dolga, csak a munkakeresés. Hiszen minden percért kár, amíg a jobbnál jobb ajánlatok csak arra várnak, hogy lecsapjon rájuk.

 

Nincs ideje, türelme, lehetősége az álláskeresés folyamatára? Növelje az esélyeit a kiválasztás során, tűnjön ki a többi pályázó közül!

Keressen minket bátran, legyen bár pályakezdő vagy a munkába visszatérni kívánó anyuka. Hozzásegítjük a tökéletes pozícióhoz! Csak bízza ránk az önéletrajz és motivációs levél megírását!

Tippeket, tanácsokat kaphat álláskereséssel, önmarketinggel, illemszabályokkal, etikával, megjelenéssel kapcsolatban. Figyeljük az álláshirdetéseket, s feladjuk, nyomon követjük saját hirdetését, sőt, felkészítjük az interjúztatásra is!

Kérjen tőlünk ajánlatot az álláskeresési segítségre!

Share Button

Ha tetszett, oszd meg!

Comments are closed.